Tyto pikantní placky ze zelí jsou jednoduché na přípravu a skvěle chutnají! V kombinaci s krémovým česnekovým dipem si opravdu pochutnáte.
Ingredience
Na placky:
- 500 g zelí, nakrájeného na tenké plátky (viz poznámka #1)
- 2-4 lžíce olivového oleje na smažení
- 1,5 hrnku hladké mouky
- 1 jarní cibulka, nakrájená na kostičky
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička sušené cibule
- 2 lžičky italského koření nebo sušené petrželky + oregano
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- volitelně: 1/2 lžičky vloček červeného chilli
- 1 hrnek mléka (jakéhokoli druhu)
- 4 vejce
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy nebo limetkové šťávy
Na česnekový dip:
- 1/2 šálku zakysané smetany (nebo bílého jogurtu)
- 1 lžíce citronové nebo limetkové šťávy
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1/4 lžičky soli a pepře (nebo podle chuti)
Postup
- Zelí nakrájejte na tenké plátky, dejte do mísy a promačkejte rukou, aby se nalámalo a trochu změklo.
- Ve velké míse smíchejte všechny suché ingredience a dobře promíchejte.
- Ve středně velké míse smíchejte všechny mokré ingredience a prošlehejte dohromady, rozklepněte vejce.
- Přidejte mokré ingredience k suchým a šlehejte, dokud se nespojí.
- Přidejte nakrájené zelí a míchejte, dokud se všechno zelí nepromíchá s těstíčkem.
- Možná budete muset použít vidličku, pokud je vaše metla silikonová a příliš měkká na to, aby se zelí a těstíčko promíchalo dohromady.
- Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje.
- Do rozpáleného oleje přidejte asi 1/4 šálku těsta a stáhněte plamen na středně nízký.
- Smažte 4–5 minut nebo do zlatohněda.
- Pomocí silikonové stěrky opatrně placky otočte a smažte z druhé strany 3–4 minuty nebo do zlatova.
- Vyndejte placičky na talíř, aby vychladly, přidejte trochu olivového oleje a osmažte i zbylé placky.
- Smíchejte všechny ingredience na dip v malé misce a dobře promíchejte.
- Podávejte s teplými zelnými plackami.