Ochutnejte ty nejzajímavější recepty na saláty z čerstvého i kysaného zelí, po kterých se jen zapráší. Inspirujte se!

Hledáte ideální přílohu k masu nebo jen lehkou svačinu? Perfektní jsou recepty na zelný salát v různých variantách.

Je to dokonalá pochoutka například na rodinnou grilovačku, ale klidně se dá připravit jen jako chuťovka k pečenému masu.

Potěšte své rodinné příslušníky i přátelé něčím novým, neokoukaným, a hlavně dokonale chutným.

Určitě máte své oblíbené kousky, které připravujete pravidelně, ale co když mezi našimi recepty najdete i nějaký co neznáte a rádi ho vyzkoušíte?

Pár zajímavostí na závěr

Základní druhy zelí

Bílé hlávkové je nejčastěji používané a rozdělujeme jej na rané, letní a podzimní. Hodí se jako příloha, do polévky, na nádivku, ale i jako hlavní chod či do salátů. Dokonce najde uplatnění i v nějakém tom moučníku.

Červené zelí je zcela nepostradatelnou přílohou k pečené kachně. Sekundují mu pomeranče nebo jablka. Kromě zelných salátů, je to perfektní surovina do polévek, zejména pak do populárního boršče. Dá se rovněž dusit na víně s kořením.

Oproti tomu pekingské zelí má protáhlý tvar, pevné listy a mnohem jemnější chuť než klasické bílé zelí. V syrové formě je ideální přísadou do různých asijských salátů. Vařené pak zapadne skvěle do polévky a také je vhodné na restování v různých pokrmech.

Proč konzumovat zelí?

Pravidelnou konzumací doplňujeme našemu tělu potřebné vitamíny a minerály. Zelí je bohaté na vlákninu, vyniká nízkou kalorickou hodnotou, navíc neobsahuje cholesterol ani tuk.

Jaké zdraví prospěšné látky najdeme v zelí?

  • Vitamín C
  • Vitamín A
  • Vitamín E
  • Vitamíny skupiny B
  • Draslík
  • Vápník
  • Chlor
  • Fosfor a mnoho dalších.

Když si navíc připravíme kysané zelí, získáme pomocníka v prevenci proti rakovině plic, tlustého střeva, jater i prsu. Obsahuje mikroorganismy prospívající naší střevní mikroflóře, zlepšuje celkové zažívání a pomáhá vstřebávat živiny.

Poznáváme fenykl

Tato léčivá rostlina má i u nás mnoho příznivců nejen pro její typickou aromatickou vůni i chuť, ale i kvůli vlastnostem kterými disponuje.

Podobá se kopru, přičemž nejvíce se vyskytuje v oblasti Středozemního moře, ale i v Přední Asii. V České republice se mu daří na jižní Moravě.

Využití najdeme jak pro listy, kořen či řapíkatou část, ale samozřejmě i pro plody. Nejvyužívanější jsou však jednoznačně fenyklová semena.

Co semena fenyklu obsahují?

  • Anethol
  • Silice
  • Fenylkarbonové kyseliny
  • Mastný olej
  • Flavonoidy
  • Kumariny
  • Pryskyřice
  • Hořčiny
  • Saponiny
  • Rutin
  • Vitamíny A, B, C, E a mnoho dalších prospěšných látek.

Proč konzumovat fenykl?

  • Na posílení imunity/imunitního systému, je to rovněž čistě přírodní antioxidant.
  • Pomáhá s podporou normálního a zcela přirozeného trávení i s normální funkcí dýchacího systému.
  • Je to stimulant pro tvorbu mateřského mléka.
  • Ulehčuje při vykašlávání a pomáhá uvolnit hleny.
  • Má povzbuzující účinky k jídlu.

Tip: Z fenyklu se dá vyrobit skvělý čaj. Stačí jen zalít 2 lžičky drcených semen fenyklu 250 ml vroucí vody a nechat 15 minut louhovat. Pak jen přecedíme a můžeme pít 3 x denně, když jsme nachlazení. Tento čaj perfektně pročistí dýchací cesty.

Jaké jsou druhy octa?

Ocet je nepostradatelnou součástí každé domácnosti. Kromě toho, že je to vynikající pochutina do různých pokrmů, je to zároveň skvělý pomocník na domácí úklid. V kuchyni pomáhá zejména při konzervaci zeleniny, ale taková vařená čočka se bez něj také neobejde.

  • Vinný ocet – k jeho výrobě se používá červené nebo bílé víno. Nejkvalitnější jsou ty, které dozrávají v dřevěném sudu. Tam mohou být klidně až 2 roky.
  • Jablečný ocet – jeho barva je žlutohnědá a vyrábí se zásadně z jablečného moštu.
  • Balzamikový ocet – má specifickou chuť i aroma. Jeho domovinou je italské Modena na severu země. Na výrobu tohoto druhu octa se používají vylisované hrozny a to konkrétně z odrůdy trebbiano. Pokud bychom chtěli opravdu ten nejlepší balzamikový ocet v tradiční podobě, pak je to ten, co zraje minimálně 12 let v dřevěných sudech. Zde je nutné počítat i s vyšší cenou, která je srovnatelná s těmi nejkvalitnějšími a nejlepšími víny.
  • Rýžový ocet – vyrábí se světlý, červený a tmavý. Tmavá varianta je nejpoužívanější v Číně. Světlý verze se většinou přidává do zálivek na salát nebo do rýže na suši.
  • Lihový ocet – říká se mu také kvasný a vzniká tak, že se nechá kvasit ředěný etanol. Má všestranné použití, ať už jako přísada do nápojů díky tomu, že má podobnou vůni a chuť jako kyselina citronová, nebo jako prostředek na úklid. Skvěle také vyčistí pračku nebo okna.
  • Sladový ocet – jak už název napovídá, hlavní surovinou je ječmen a jeho sladování. Tím dochází k přeměně škrobu obsaženého v zrnu na tzv. maltózu, což je vlastně sladový cukr. Pak se z něj v podstatě uvaří něco jako kvašené pivo. Počká se až zoctovatí a ocet se pak nechá zrát, až dokud nemá světle hnědé zbarvení.

V receptech rovněž narazíte na název tofu, což je oblíbená surovina asijské kuchyně. Podívejte se, jak se vlastně vyrábí.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.