Lahodné cukroví s lehkým vanilkovým krémem, který mu dodává nezapomenutelnou chuť a vůni.
Ingredience:
- 280 g hladké žitné mouky
- 80 g změklého másla
- 160 g hnědého cukru
- 40 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 2 PL brandy nebo koňaku
- 1 lžička mořské soli
Vanilkový krém
- 250 ml mléka
- 200 g cukru
- 300 g másla
- 30 g hladké mouky
- 2 vejce
- čerstvá vanilka
Postup:
- Máslo a cukry vložte do mixéru nebo použijte elektrický šlehač a vyšlehejte.
- Do směsi zašlehejte též vejce a poté vmíchejte brandy nebo koňak.
- Ve středně velké míse smíchejte mouku a jednu lžičku mořské soli.
- Suché přísady následně vmíchejte do mokrých a vypracujte v těsto.
- Hotové těsto vložte na hodinu do ledničky.
- Předehřejte si troubu na 170°C.
- Z těsta si vytvarujte malé kuličky, které pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Jednotlivé kuličky poté zploštěte pomocí lžíce.
- Pečte přibližně 12-15 minut.
- Následně nechte vánoční cukroví ze žitné mouky vychladnout.
- Před podáváním cukroví slepte pomocí vanilkového krému.
- V míse smíchejte vejce a cukr.
- Vyšlehejte je v pěnu a přidejte trochu mouky.
- Následně po troškách přidávejte mléko a míchejte mixérem na vysoké otáčky.
- Směs nalijte do hrnce a zahřívejte na mírném ohni, dokud nezhoustne.
- Na závěr do krému vmíchejte máslo pokojové teploty a vanilku.
- Nechte vychladnout a můžete zdobit.