Použijte sladké sezónní jahody, k výrobě tohoto báječného recepty na jahodovou zmrzlinu. Skvěle chutná samostatně nebo jako příloha k letním dezertům, jako je tento křehký jablečný závin.
Co budeme potřebovat
- 400 g jahod
- 1-2 lžičky citronové šťávy
- 600 ml husté smetany
- 300 ml plnotučného mléka
- 150 g bílého moučkového cukru
- 5 žloutků
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Vložte jahody do kuchyňského robotu nebo mixéru.
- Prošlehejte na kaši, poté přidejte citronovou šťávu podle chuti – pokud jsou jahody dost kyselé, budete potřebovat jen trochu.
- Smetanu a mléko zahřejte na pánvi, dokud se nevaří.
- Cukr a žloutky šlehejte v míse do světle žluté barvy.
- Horkou smetanovou směs pomalu nalijte do vajec a šlehejte.
- Po úplném zapracování sceďte přes sítko zpět do pánve.
- Jemně vařte na mírné teplotě, dokud směs mírně nezhoustne. Dávejte pozor, abyste ji nepřevařili.
- Přendejte do misky. Přikryjte a ochlaďte při pokojové teplotě na 10 minut, poté na 1 hodinu dejte do lednice.
- Jahodové pyré a vanilku vmíchejte do studeného pudinku z lednice. Ochutnejte a dochuťte.
- Zmrzlinu zmrazte ve zmrzlinovači nebo nádobě v mrazáku.
Pokud nemáte výrobník zmrzliny, zmrazte na 4 hodiny, každou hodinu důkladně prošlehejte nebo rozmixujte v kuchyňském robotu, abyste odstranili ledové krystalky.
V mrazáku vydrží až dva měsíce.