Znojemská omáčka nebo znojemská pečeně.
Názvy jsou oslišné, ale cílí na stejný pokrm české kuchyně.
Tento hlavní chod si vysloužil svou oblibu v mnoha domácnostech.
Pojďme si ji uvařit společně.
Naše recepty
Znojemská omáčka nebo znojemská pečeně
Mnoho z nás se jistě domnívá, že přívlastek znojemský dostala právě omáčka. Pojďme se ale vyvést z omylů. On totiž náleží hovězí pečeni. To pravé znojemské na tom je, že se připravuje právě s kysanými okurkami, které jsou pro tuto oblast známé. Právě proto nejde až tak o omáčku samotnou, ale spíše hovězí pečeni, která je připravovaná s okurkovou omáčkou.
Existuje tedy spoustu falešných znojemských pečení nebo omáček? Spíše omáček, které imitují to pravé jádro. Ale na to jsme zvyklí, jako třeba u svíčkové, že?
K výběru masa na znojemskou pečeni dejte přednost hovězímu zadnímu. Vybrat si můžete z kýty i roštěnce. Nejlepší je maso připravit v celku, prošpikovat ho a nechat ho jako první zatáhnout na oleji. K dušení můžete využít i tlakového hrnce, nebo jej nechat dopéct v troubě.
A jakou přílohu ke znojemské omáčce zvolit? Kromě rýže se k ní hodí brambory, ale i knedlík. Zkuste recepty na domácí knedlíky.