Recepty na polévky
Poctivá domácí polévka je pravděpodobně to nejzdravější, co můžete svému tělu dopřát. Poctivý vývar z masa posiluje imunitu a dle tradiční čínské medicíny bychom si jej měli dávat i k snídani. Jak ale připravit polévku jako od babičky? Vyzkoušejte naše osvědčené recepty na luštěninové, krémové i sváteční rybí polévky, nebo úplně jednoduché zeleninové polévky pro děti již od první lžičky.
Recepty na luštěninové polévky
Bohatá luštěninová polévka vás zasytí, zahřeje a nahradí i hlavní chod. Luštěniny jsou bohaté na proteiny a proto jsou vhodné pro sportovce i všechny, kteří se snaží zhubnout. Nebojte se připravit k obědu pouze polévku z luštěnin- můžete připravit buď jednoduchou polévku z červené čočky, zelených fazolek nebo oblíbený hráškový krém. Můžete také smíchat několik druhů luštěnin a hustá hrstková polévka je na světě. Nebojte se přidávat i další ingredience- polévka s luštěninami a zeleninou nebo kousky uzeného chutná výborně.
Recepty na vývary
Vývar neboli bujón je základ mnoha jídel a polévek. Naučte se připravit ten nejlepší masový a zeleninový vývar- můžete vyzkoušet hovězí, vepřový, zeleninový nebo oblíbený slepičí vývar a doplnit jej domácími nudlemi, játrovými knedlíčky nebo krupicovými noky. Poctivý vývar chce hlavně čas- vařte jej nejméně dvě hodiny, ideálně přes noc. Nezapomeňte sbírat pěnu, aby zůstal pěkně čirý a pokud přidáte trochu libečku, chuť polévky se zvýrazní.
Recepty na zeleninové polévky
Jednoduchá zeleninová polévka je rychlá na přípravu a pochutná si na ní celá rodina. Můžete zvolit buď klasickou variantu s nakrájenou zeleninou nebo dohladka rozmixovaný krém. Vyzkoušejte osvědčené recepty na zeleninové polévky s kapáním, bramborem nebo nudlemi.
Krémovou polévku zahustěte buď smetanou, nebo rozmixovaným bramborem, bude zdravější. Nebojte se využít své oblíbené druhy zeleniny- batát, dýni, mrkev nebo třeba celer. Krémová zeleninová polévka se smetanou nebo špenátový krém rozhodně stojí za vyzkoušení.
Recepty na krémové polévky
Zeleninový krém je jednoduchý na přípravu a můžete na něj využít téměř všechny druhy zeleniny. Mezi nejoblíbenější patří krémová brokolicová polévka, hráškový krém, polévka z dýně hokkaido nebo česneková krémová polévka. Nemusíte se však bát ani netradičních surovin- krémová žampionová nebo mrkvová polévka stojí za vyzkoušení.
Pokud neradi zahušťujete, nahraďte klasickou jíšku nebo smetanu zdravější alternativou. Vyzkoušet můžete hrachovou mouku, kokosové mléko nebo jednoduše uvařte hodně zeleniny v malém množství vody, polévka se při mixování zahustí sama.