Tyto kuličky z mletého hovězího masa jsou skvělým zpestřením třeba špaget. Můžete je podávat i samotné jako úžasný předkrm na večírku. Hosté budou nadšeni!
INGREDIENCE
- 700 g mletého hovězího masa, 85-90 % libového
- 1/3 šálku strouhanky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1 vejce
- 2 polévkové lžíce vody
- 170 g mozzarelly nakrájené na cca centimetrové kostky
- 3 šálky marinara omáčky (domácí nebo zakoupené v obchodě), ohřáté
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- olej ve spreji
Na domácí marinara omáčku:
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/2 střední žluté cibule, nakrájené
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 800 g konzervovaných drcených rajčat
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1 lžíce čerstvé bazalky nebo petrželky, jemně nasekané
POSTUP
- Předehřejte si troubu na funkci gril.
- Pečící plech vyložte alobalem, který nastříkejte olejem ve spreji.
- Vložte hovězí maso, strouhanku, sůl, pepř, sušený česnek, oregano, vejce a vodu do mísy; míchejte, dokud se vše důkladně nespojí.
- Možná budete muset přidat více vody, abyste získali hladkou směs.
- Odeberte přibližně 2 polévkové lžíce masové směsi a vyválejte z ní kouli.
- Do masové koule vtlačte kostku sýra a ujistěte se, že maso sýr zcela obklopuje.
- Umístěte masovou kuličku na plech a opakujte se zbývajícím masem a sýrem.
- Vršky masových kuliček postříkejte olejem ve spreji.
- Grilujte 10 minut nebo dokud nejsou masové kuličky hotové – nepřevařujte, sýrová náplň by mohla začít vytékat.
- Masové kuličky položte na talíř, přelijte marinara omáčkou, posypte petrželkou a ihned podávejte.
- Domácí marinara omáčku si připravíte tak, že umístíte hrnec na střední plamen a přidáte 2 lžíce olivového oleje.
- Jakmile je olej horký, přidejte nakrájenou cibuli a za častého míchání restujte, dokud nezměkne a nezezlátne (asi 5 minut).
- Přidejte nasekaný česnek a míchejte 1 minutu, nebo dokud nezavoní.
- Vmíchejte drcená rajčata, 1/2 lžičky oregana, 1/2 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře.
- Přiveďte k mírnému varu, snižte teplotu a částečně přikryté vařte 15 minut.
- Nakonec vmíchejte 1 lžíci nasekané čerstvé bazalky a poté vypněte sporák.
- Máte hotovo!
Možná se vám budou hodit i naše recenze teflonových pánví. Proč jsou tolik oblíbené a jaké mají vlastnosti? To vše se dozvíte v našem článku!