Steak s květákovou rýží

Steak s květákovou rýží
Příprava: 20 minut Vaření: 30 minut Počet porcí: 3

Milovníci masa možná namítnou, že dát si k němu květák je tak trochu zvláštní, ale věřte, že je to velmi chutná, a přitom úplně jednoduchá kombinace.

Ingredience:

  • 250 g flank steaku nakrájeného na tenké plátky
  • 4 polévkové lžíce Tamari
  • 1 lžíce rýžového vína Shaoxing (nebo lze použít suché sherry)
  • 5 lžic slunečnicového oleje
  • 2 lehce rozšlehaná velká vejce
  • 1 hrnek na kostičky nakrájené mrkve
  • 4 jarní cibulky nakrájené na plátky (zelenou a bílou část nakrájíme odděleně)
  • 1 hrnek mraženého hrášku
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 1 lžíce nastrouhaného oloupaného čerstvého zázvoru
  • 350–400 g květákové rýže (očištěného rozmixovaného květáku)
  • 2 lžičky sezamových semínek
  • 1 lžička sezamového oleje z praženého sezamu

Postup:

  • Ve střední misce promícháme maso s 1 lžící tamari a rýžovým vínem (nebo sherry).
  • Rozehřejeme 1 lžíci slunečnicového oleje ve velké pánvi na střední teplotu.
  • Přidáme vejce a za stálého míchání vaříme asi 1 minutu. Přendáme do misky.
  • Zvýšíme teplotu na středně vysokou a přidáme lžíci slunečnicového oleje. Vložíme steaky.
  • Opékáme z obou stran, dokud steaky nezmění barvu, asi tak 2 až 3 minuty. Průběžné otáčíme, aby se maso nepřipeklo.
  • Steaky spolu se šťávou, která se v pánvi nahromadí, přendáme do mísy s vejci.
  • Do pánve dáme 1 lžíci slunečnicového oleje, mrkev a vaříme za pravidelného míchání, dokud mrkev nezačne měknout, cca 3 až 5 minut.
  • Vmícháme hrášek, česnek a zázvor. Za stálého míchání necháme vařit ještě další 3 minuty
  • Směs přendáme do mísy se steaky a přidáme do pánve zbývající 2 lžíce slunečnicového oleje.
  • Vhodíme rozmixovaný květák a za občasného míchání vaříme, až je květák měkký. To trvá zhruba 5 minut, někdy o něco déle.
  • Přimícháme odložená vejce, steak i zeleninu a zbývající 3 lžíce tamari.
  • Podáváme posypané nakrájenou jarní cibulkou, sezamovými semínky a pokapané sezamovým olejem.

Tamari vzniká během výroby miso pasty. O tom co je miso pasta a jaké jsou její základní druhy, jste se mohli dočíst v našem článku recepty z květáku.

Květáková smažená rýže se steakem.
Zdroj: https://www.eatingwell.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.