Milovníci masa možná namítnou, že dát si k němu květák je tak trochu zvláštní, ale věřte, že je to velmi chutná, a přitom úplně jednoduchá kombinace.
Ingredience:
- 250 g flank steaku nakrájeného na tenké plátky
- 4 polévkové lžíce Tamari
- 1 lžíce rýžového vína Shaoxing (nebo lze použít suché sherry)
- 5 lžic slunečnicového oleje
- 2 lehce rozšlehaná velká vejce
- 1 hrnek na kostičky nakrájené mrkve
- 4 jarní cibulky nakrájené na plátky (zelenou a bílou část nakrájíme odděleně)
- 1 hrnek mraženého hrášku
- 2 nasekané stroužky česneku
- 1 lžíce nastrouhaného oloupaného čerstvého zázvoru
- 350–400 g květákové rýže (očištěného rozmixovaného květáku)
- 2 lžičky sezamových semínek
- 1 lžička sezamového oleje z praženého sezamu
Postup:
- Ve střední misce promícháme maso s 1 lžící tamari a rýžovým vínem (nebo sherry).
- Rozehřejeme 1 lžíci slunečnicového oleje ve velké pánvi na střední teplotu.
- Přidáme vejce a za stálého míchání vaříme asi 1 minutu. Přendáme do misky.
- Zvýšíme teplotu na středně vysokou a přidáme lžíci slunečnicového oleje. Vložíme steaky.
- Opékáme z obou stran, dokud steaky nezmění barvu, asi tak 2 až 3 minuty. Průběžné otáčíme, aby se maso nepřipeklo.
- Steaky spolu se šťávou, která se v pánvi nahromadí, přendáme do mísy s vejci.
- Do pánve dáme 1 lžíci slunečnicového oleje, mrkev a vaříme za pravidelného míchání, dokud mrkev nezačne měknout, cca 3 až 5 minut.
- Vmícháme hrášek, česnek a zázvor. Za stálého míchání necháme vařit ještě další 3 minuty
- Směs přendáme do mísy se steaky a přidáme do pánve zbývající 2 lžíce slunečnicového oleje.
- Vhodíme rozmixovaný květák a za občasného míchání vaříme, až je květák měkký. To trvá zhruba 5 minut, někdy o něco déle.
- Přimícháme odložená vejce, steak i zeleninu a zbývající 3 lžíce tamari.
- Podáváme posypané nakrájenou jarní cibulkou, sezamovými semínky a pokapané sezamovým olejem.
Tamari vzniká během výroby miso pasty. O tom co je miso pasta a jaké jsou její základní druhy, jste se mohli dočíst v našem článku recepty z květáku.